Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Over het scheiden van afval doen nogal wat geruchten de ronde. “Afval belandt toch allemaal op één hoop”, “het scheiden van afval kost meer dan dat het opbrengt”, en zelfs “afval scheiden is slecht voor het milieu.” Maar welke geruchten kloppen nu eigenlijk? 

“Al het afval komt toch weer op 1 hoop.”

Dit is een fabel. Al het gescheiden afval wordt apart van elkaar bewaard in een grote hal totdat het wordt opgehaald door de verwerker. Het is veel goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan één grote hoop met verschillende soorten afval. Als u een afvalcontainer gaat huren is het erg belangrijk om er op te letten dat uw afval in de afvalcontainer mag, bij twijfel neem dan contact met ons op. Soms gebeurt het wel eens dat een afvalhoop wordt afgekeurd. Dit gebeurt alleen wanneer er te veel soorten verschillende afval in zitten waardoor het niet meer verwerkt kan worden. Wilt u een afvalcontainer huren? Let er dan goed op dat de afvalcontainer geschikt is voor het soort afval.

“Afval scheiden is juist slecht voor het milieu.”

Ook dit is weer een fabel. Er wordt vaak gedacht dat het scheiden van afval zorgt voor allerlei losse vrachtwagenritjes en dus meer CO2 uitstoot (en dat dit het milieu negatief beïnvloedt). Een deel hiervan klopt; er wordt inderdaad iets vaker gereden dan normaal. Echter kan deze extra CO2 uitstoot niet op tegen de milieuwinst die we maken met het scheiden van ons afval. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat we meer afvalsoorten kunnen hergebruiken als grondstof. Dit betekent dus dat steeds minder grondstoffen uit de natuur hoeven te komen. Afval van vandaag wordt grondstof voor morgen. U kunt hieraan bijdragen door de juiste afvalcontainer voor uw afval te huren! Het scheiden van afval is namelijk erg voordelig voor het milieu.

“Blikken halen ze uit het restafval met magneten.”

Dit klopt niet altijd. Niet alle soorten blik kunnen met magneten uit het restafval worden gehaald.
Aluminium is namelijk niet magnetisch. Zonde eigenlijk, want Europa is leider in het recyclen van aluminium. Gelukkig wordt ongeveer 95% van de blikken wel uit het overige afval gevist door middel van magneten.

“GFT-afval scheiden is niet nodig want de materialen zijn niet bruikbaar.”

Nog een fabel! Bijna de helft van onze voedselresten belandt in de prullenbak en bij het restafval en kan daardoor niet goed verwerkt worden. Dat is zonde, want het scheiden van GFT-afval is namelijk een heel belangrijke bron voor het produceren van biogassen en schone compost.

“Mijn gemeente verdient aan het scheiden van afval zonder enige input.”

Dit klopt niet. De gemeenten in Nederland mogen niet verdienen aan de afvalstoffenheffing. Doen ze dit wel, dan moeten zij dat het jaar daarna verrekenen. Wel is het zo dat hoe meer wij ons afval scheiden, hoe lager de afvalstoffenheffing wordt.

Afval scheiden is vaak voordeliger dan wij denken. Zo kan het gebruikt worden voor het maken van compost en we besparen er grondstoffen mee. Hoe beter wij ons afval scheiden, hoe makkelijker het wordt om het afval te verwerken. Dit betekent dat de afvalstoffenheffing ook naar beneden kan.  Let er daarom op, als u een afvalcontainer gaat huren, dat de afvalstroom geschikt is voor de afvalcontainer. Het scheiden van afval is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor onze portemonnee.