Al langere tijd is de Nederlandse regering bezig met het realiseren van een circulaire economie: een economie waarbij al het afval hergebruikt wordt om als secundaire grondstof te dienen. De doelstelling is om in 2050 100% van het afval te hergebruiken met als gevolg: geen uitputting van natuurlijke bronnen. Meer dan 90 Nederlandse gemeenten verwachten dat de coronacrisis een positieve invloed heeft op de circulaire economie. Hoe dat komt leest u in dit blogartikel.
Coronacrisis en de impact op de circulaire economie
Steeds meer bedrijven kijken kritisch naar hun productieketens. Zo blijkt dat veel bedrijven totaal afhankelijk zijn van het, op dit moment, zeer fragiele China. Ook blijkt er dat er in deze productieketens té weinig aandacht wordt besteed aan duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid uitlaat- en broeikasgassen die vrijkomen tijdens het transport van China naar Nederland.
De coronacrisis geeft ons de tijd en ruimte om na te denken over hoe dit beter en duurzamer kan. Zo kunnen we door het hergebruiken van onze eigen grondstoffen al een groot deel van de productieketens vervangen. Hiervoor is het volgens het adviesbureau Stec, voor de overheid wel nodig om de circulaire economie te stimuleren onder de burgers. Een groot aantal bedrijven is zelf al begonnen met een duurzame werkwijze door onder anderen afval gescheiden in te leveren en lokaal haar inkopen te doen.
Wat houdt een circulaire economie in?
Nederland heeft als doelstelling om in 2050 volledig over te gaan op een circulaire economie. Daarnaast is het de bedoeling dat bedrijven in 2030 meer dan de helft minder mineralen en fossiele grondstoffen gaan gebruiken. Ook dit heeft een positieve invloed op de circulaire economie. Maar wat houdt zo’n circulaire economie eigenlijk in? Deze economie heeft 3 belangrijke kenmerken:
- Afval is geen afval meer
In een circulaire economie wordt afval niet meer gezien als afval, maar als nieuwe grondstof. In de huidige economie gooien we enorm veel spullen weg die eigenlijk veel langer mee kunnen gaan. Een voorbeeld hiervan is fast-fashion en de plastic tasjes en -verpakkingen die we bij de supermarkt meekrijgen bij onze boodschappen. Zonde, want al dit afval kan prima hergebruikt worden. - Grondstoffen uit grondstoffen
In een circulaire economie is geen ruimte voor het winnen van nieuwe natuurlijke grondstoffen. Alle grondstoffen die we hebben, worden hergebruikt. U zult nu vast denken: ‘’Hoe komen we dan aan secundaire grondstoffen?’’ Eigenlijk is dat heel simpel. Als particulier en als bedrijf kunt u bijvoorbeeld de gebruikte producten weer inleveren bij de producent maar u kunt ook een eigen afvalcontainer huren en daar uw afval gescheiden in weggooien zodat het weer gerecycled kan worden. Wist u dat we in staat zijn om 99% van al ons afval te recyclen als we het gescheiden inleveren, en dat we nu pas 52% van ons afval gescheiden inleveren? - Maatschappelijk verantwoorde keuzes maken
Als de overheid de transitie naar een circulaire economie maakt is het belangrijk voor bedrijven om maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken. Winst is niet langer het enige waar aandacht aan besteed wordt, het is ook belangrijk om aan het milieu en aan de duurzaamheid van het bedrijf te denken (duurzamer transport of lokaal inkopen doen).
Zelf een stap zetten richting een circulaire economie
Bent u een voorstander van de circulaire economie? Begin dan vandaag nog met duurzamer leven en kies voor een afvalcontainer huren. Bedrijven en particulieren kunnen in onze webshop terecht om een afvalcontainer te huren voor hun afval. Denk hierbij aan houtafval, grofvuil afval maar ook bouw- en sloopafval. Doordat u uw afval gescheiden inlevert kunnen wij ervoor zorgen dat het bij de juiste afvalverwerker terecht komt zodat het gerecycled kan worden. Wilt u direct een afvalcontainer huren? Klik dan hier. Heeft u vragen of wilt u om een andere reden contact opnemen met onze klantenservice? Bel dan naar 078-6222203 of mail direct!